Sisustussuunnittelu voi sisältää kaikki tai osan seuraavista osa-alueista:

  • TILASUUNNITTELU
  • PINTAMATERIAALI- JA VÄRISUUNNITTELU
  • KIINTOKALUSTESUUNNITTELU
  • IRTOKALUSTESUUNNITTELU
  • VALAISTUSSUUNNITTELU
  • TEKSTIILISUUNNITTELU
  • VIIMEISTELYSTAILAUS (VIHERKASVIT, PIENSISUSTUTUOTTEET)

TILASUUNNITTELU

Tilasuunnittelussa otetaan huomioon pohjaratkaisut ja suunnitellaan tarvittavia tilamuutoksia. Kalustettavuuden selvittäminen on tärkeää kohteessa sekä eri tilojen mitoituksen ja toimintojen suunnittelu. Suunnittelija auttaa toivotun pohjaratkaisun muutoksissa ja suunnittelussa. Hyvällä tilasuunnittelulla voimme varmistaa, että tila on asukkaan tarpeisiin sopiva ja että tehdyt muutokset ja ratkaisut palvelevat hyvin tulevaisuudessakin. On tärkeää saada käyttöön koko se potentiaali, joka tilasta on hyvällä suunnittelulla mahdollista saada aikaan.

PINTAMATERIAALI- JA VÄRISUUNNITTELU

Pintamateriaali- ja värisuunnittelu on sopivien, eri käyttötarkoituksiin soveltuvien materiaalien valintaa kodin eri pinnoille. Valintoja tehdään lattia-, seinä- ja kattopintoihin. Lattiamateriaalin valinta on iso osa sisustusta ja tilojen kokonaisilmettä. Erikseen on huomioitava myös kosteiden tilojen pintamateriaalit. Aina kannattaa myös arvioida olemassa olevien lattioiden kunnostusmahdollisuutta, jos nykyinen lattia miellyttää, mutta on paikoin jo huonossa kunnossa. Pintamateriaalisuunnitteluun kuuluu olennaisena osana lattia-, ovi- ja mahdolliset kattolistat ja suunnittelun kohteena voi olla myös seinäpaneloinnit ja koristelistat, jotka tuovat yksilöllistä ilmettä eri tiloihin. Värisuunnittelussa suunnitellaan seinien ja kattojen värisävyt ja materiaalit. Värisävyjä ja materiaaleja on lukematon määrä ja suunnittelija auttaa sopivien värien ja materiaalien löytämisessä. Sopivilla värivalinnoilla ja pintamateriaaleilla luomme tilaan halutun tunnelman ja tyylin.

KIINTOKALUSTESUUNNITTELU

Kiintokalustesuunnittelu pitää sisällään kodin eri tilojen kiinteiden kalusteiden suunnittelun. Näitä kiintokalusteita ovat esim. eteisen säilytyskalusteet, vaatekomerot, keittiö, kylpyhuone, wc-tilat, kodinhoitohuone ja liukuovitilanjakajat. On tärkeää kodin toimivuuden kannalta, että vaatteille ja tavaroille löytyy omat paikat säilytystä varten. Otan huomioon kunkin kohteen ja asiakkaan tarpeet yksilöllisesti. Kalusteiden värit, materiaalit ja mekanismit on hyvä suunnitella huolella aikaa kestäviksi. Kiintokalusteet ovat usein kodin kalleimpia hankintoja ja sen takia on hyvä huomioida niiden pitkäaikainen käyttö. Jos sopivia ja valmiita kalusteratkaisuja ei löydy, niin kalusteita on mahdollista suunnitella kauttani myös mittatilauksena ja voin suositella sinulle puuseppää.

IRTOKALUSTESUUNNITTELU

Kartoitamme ensin jo olemassa olevat huonekalut ja niiden sijoittelun. Käymme läpi uusien hankittavien kalusteiden tarpeen. Voimme myös yhdistellä vanhaa ja uutta ja saada näin tilaan persoonallista tunnelmaa. Tässä vaiheessa on hyvä myös käydä läpi mahdolliset kunnostusta tai uudistusta kaipaavat jo olemassa olevat kalusteet. Etsin aina tapauskohtaisesti uutena hankittavat kalusteet sopimaan tilan henkeen ja asiakkaan toivomaan tyyliin. Irtokalusteita voimme tarvittaessa teettää myös mittatilauksena puusepän kautta. Kalustevalintoja tehdessä on hyvä kiinnittää huomiota laatuun, ajattomuuteen ja kestävyyteen. Kalusteiden sijoittelulla voimme myös paljon vaikuttaa siihen miltä tila tuntuu ja miten se käytännössä toimii. Otan myös sisustussuunnitelmaa tehdessäni huomioon jo mahdollisesti olemassa olevan taiteen esim. taulut ja voin tarvittaessa suositella ja antaa ehdotuksia uusien taidehankintojen osalta.

VALAISTUSSUUNNITTELU

Valaistussuunnitelma on erittäin tärkeä suunnittelun osa-alue. Valaistusta ja sen tarvetta on hyvä alkaa hahmottamaan jo ihan suunnittelun alkuvaiheessa. On hyvä miettiä valon määrä, väri, teho, paikka ja suunta. Kannattaa tarkoin miettiä erityyppisten valaisimien käyttötarpeita kodin eri tiloissa. Valaisimien muodot ja tyylit luovat sisustuksen tyylisuuntaa ja vaikuttavat merkittävästi sisustuksen lopputulokseen. Riittävällä valaistuksella saamme myös tilan näyttämään suuremmalta ja kohdistettua valoa haluttuihin paikkoihin, jotta saamme myös kalustuksen ja tilan heräämään eloon. Valaistus tuo hyvin esiin kodin kauniita yksityiskohtia ja on tärkeä tunnelman luoja. On hyvä huomioida valaisimen tuomat varjot ja heijastukset, jotta ne eivät tuo turhia varjoja ja häikäise ja heijasta vääriin suuntiin ja paikkoihin. Valaistuksessa on hyvä ottaa huomioon myös eri kohteen seinien ja muiden pintojen pintamateriaalit ja niiden värit. Tummien pintojen kanssa valaistus toimii eri tavalla kuin vaaleiden pintojen kanssa ja kiiltävä ja voimakkaasti heijastava pinta voi täysin muuttaa toivottua valaistusta.

TEKSTIILISUUNNITTELU

Tekstiileillä saadaan helposti uutta ilmettä ja haluttua tyylisuuntaa kohteen eri tiloihin ja saadaan viimeisteltyä kodin sisustus halutuilla materiaaleilla ja värimaailmalla. Sisustustekstiilit kuten verhot, kalusteverhoilut, sisustustyynyt, päiväpeitot, torkkupeitot ja matot ovat iso osa viihtyisyyttä. Tekstiileillä saadaan pehmeyttä ja lämpöä jalkojen alle, valonsuojaa ja näyttävyyttä ikkunoihin, sopivat ja tarkoituksen mukaiset tekstiilit huonekaluihin kuten esim. sohvaan ja nojatuoliin ja voimme huomattavasti parantaa tilan akustiikkaa tekstiilivalinnoilla.

VIIMEISTELYSTAILAUS (viherkasvit, piensisustustuotteet)

Vihersisustaminen ja kohteen viimeistely viherkasveilla on ihana osa sisustusta. Kasvit tuovat sisustukseen raikkautta ja elävyyttä ja tekevät tilasta viihtyisämmän. On sanottu, että viherkasvit voivat myös lievittää stressiä ja parantaa keskittymiskykyä aivan vastaavasti kuten luonnossa liikkuminenkin. Viherkasveilla saat täydennettyä omaa persoonallista sisustustyyliäsi kivasti valitsemalla eri värisiä ja muotoisia kasveja. Jos et ole viherpeukalo, niin saatavilla on myös helppohoitoisia kasveja. Piensisutustuotteet kuten sisustustyynyt, maljakot, kulhot ja kukkaruukut viimeistelevät kodin tunnelman. Kukat maljakossa luovat kotiin vaihtelevaa tunnelmaa eri vuodenaikojen, juhlapyhien ja teemojen mukaan. Kukilla saat myös edullisesti täydennettyä sisustukseen uutta tai vaihtelevaa ilmettä eri tilanteiden mukaan. Joskus riittää, että maljakossa on vain yksi kukka tai oksa luonnosta ja se jo riittää tuomaan kaunista ilmettä kotiin.